Профил

Централна кооперативна банка АД – България е универсална търговска банка с акцент върху индивидуалното банкиране, принадлежаща на финансовата структура на Химимпорт АД. През декември 2005 Банката получи лицензия от Кипърската централна банка, по силата на която й се разрешава да извършва банкови операции като законово лицензиран банков клон на територията на Република Кипър, в съответствие с изискванията на кипърския Закон за банките. Клонът започна своята дейност на територията на Кипър от 1 септември 2007 г. Една от основните цели за откриването на първия клон на банката зад граница, освен присъствие в чужбина, е да се привлече голямата българска общност, която живее и работи на острова. По неофициални данни към настоящия момент има повече от 30 000 българи в Кипър. ЦКБ АД е утвърдена банка с традиции, опит и изключително добра репутация и българите й се доверяват в пълна степен.

Ключовата компетентност на банката е индивидуалното банкиране. Клон Кипър предлага поддържане и транзакции по текущи и депозитни сметки в евро, щатски долари и лева, преводи от клон Кипър към останалите 261 клона и представителства в България при най-конкурентни такси на острова, отпускане на потребителски и ипотечни кредити на физически и юридически лица, дебитни и кредитни карти, плащане на консумативи (електричество, водоснабдяване, сметки за телефон) в България, плащания към редица доставчици на множество услуги в България (в офиса на клона можете да намерите подробен списък), Интернет банкиране, обмяна на български лева и други.

Клонът се присъедини към местната система за разплащания JCC, което ще позволи по-богат асортимент от услуги. В допълнение, желанието на многобройни клиенти да депозират своите заплати по сметките си вече е факт.

В момента екипът на клона се състои от 5 души като тенденцията е той да се разрасне с увеличаване на дейността. Всички служители са високо образовани и говорещи няколко езика: български, гръцки, английски, руски и персийски. Двама членове на екипа имат предишен опит в обслужването на кипърски международни бизнес компании (так.нар. “офшорни клиенти”), което увеличава гамата от предлагани услуги.

Клонът отпразнува своята първа годишнина на кипърския пазар на 3 октомври 2008 г. Присъстваха много високопоставени гости – министъра на финансите – г-н Харилаос Ставракис, министъра на туризма и промишлеността – г-н Антонис Пасхалидис и други видни гости – представители на Централната банка на Кипър, Агенцията по приходите, бизнесмени, адвокати, одитори, финансови консултанти, както и клиенти на банката.

И последно, но не по значение, клон Кипър е удобно разположен на основната артерия в Никозия – Makarios Avenue, което улеснява клиентите, пристигащи от други градове и села в Кипър.


ХимимпортBulgaria AirАрмеецCCB LifeCCB СИлаCCB Bam